Hoffelijk Webshop
Bestel direct in onze webshop!


FAQ

Omwille van de overzichtelijkheid zijn de veelgestelde vragen (FAQ's) gecategoriseerd. Bekijk hier de verschillende FAQ:

Algemeen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten, hoe kan ik een nieuwe aanvragen?

Afhankelijk voor welk account je wilt inloggen, verschilt het proces:

 • Permanente Educatie 2.0
  Je kunt via https://inloggen.pe.nl/ op ‘wachtwoord vergeten’ klikken. Je ontvangt dan een e-mail met een bevestigingslink. Klik op de link om de wachtwoordaanvraag te bevestigen, waarna je direct weer aan de slag kunt.
 • Wft-portfolio Wizard
  Om een nieuw wachtwoord aan te vragen voor je Wft-portfolio Wizard heb je je gebruikersnaam nodig. Dit is niet je e-mailadres. Na het invullen van je gebruikersnaam, ontvang je een e-mail met een bevestigingslink. Klik op de link om je wachtwoord opnieuw in te stellen, waarna je direct weer aan de slag kunt.
  Ben je je gebruikersnaam vergeten? Stuur een e-mail naar info@wft-portfolio.nl. Geef daarbij duidelijk aan dat je jouw gebruikersnaam bent vergeten en vermeld in de e-mail enkele gegevens, zoals je naam, achternaam en de naam van de werkgever.
 • Webshop
  Je kunt via 'Inloggen' klikken op ‘wachtwoord vergeten?’. Na het invullen van je e-mailadres, ontvang je een e-mail met een bevestigingslink. Klik op de link om je wachtwoord opnieuw in te stellen, waarna je direct weer aan de slag kunt.

Ik ben mijn gebruikersnaam vergeten, wat nu?

Als je jouw gebruikersnaam bent vergeten, kun je een e-mail sturen naar de onderstaande contactgegevens. Geef daarbij duidelijk aan dat je jouw gebruikersnaam bent vergeten en vermeld in de e-mail enkele gegevens, zoals je naam, achternaam en de naam van de werkgever. Geef ook aan voor welk systeem je jouw gebruikersnaam bent vergeten:

Wij streven ernaar om je binnen één dag van nieuwe inlogcodes te voorzien.

Waarom kunnen mijn inloggegevens verschillen?

Hoffelijk werkt met verschillende platformen om jou te ondersteunen en ontzorgen in je vakbekwaamheid.

 • Permanente Educatie 2.0: is je persoonlijke leeromgeving waarmee je aantoonbaar permanent actueel blijft via een lidmaatschap. Ook studiemateriaal wordt aan je beschikbaar gesteld in PE 2.0 zodat al je opleidingsactiviteiten binnen één omgeving plaatsvinden.
 • RemindoToets: is een omgeving waarin je oefenvragen, kennisquizzen en oefenexamens maakt die bij actualiteiten en studiematerialen behoren in PE 2.0. Als je een oefening vanuit PE 2.0 start, kom je automatisch terecht in je persoonlijke toetsomgeving. Je hoeft niet in te loggen.
 • Wft-portfolio Wizard: is een systeem waarmee je eigen diplomadossier volledig geïnventariseerd kan worden om zo je initiële vakbekwaamheid aan te tonen. Hoffelijk kan je daarmee ook van opleidingsadviezen voorzien, en je voor bereiden op de Omwisselactie.
 • Je kunt via je persoonlijke leeromgeving in PE 2.0 inloggen door in het linker menu op ‘Wft-portfolio’ te klikken. In de meeste gevallen hebben wij je Wft-portfolio Wizard account al gekoppeld aan je PE 2.0- account. Het kan voorkomen dat je de eerste keer deze koppeling zelf in stand moet brengen door eenmalig met je inloggegevens van de Wft-portfolio Wizard account in te loggen. Deze inloggegevens wijken af van je PE 2.0 inloggegevens.
 • De Hoffelijk Webshop: is je persoonlijke account om diensten te bestellen of te boeken op hoffelijk.nl. Kortingen en diensten van je organisatie of lidmaatschap zijn al verwerkt in je account. Het is dus belangrijk dat je altijd inlogt voordat je diensten boekt om van deze aanbiedingen te profiteren. Het kan namelijk zo zijn dat je organisatie bepaalde diensten voor jou hebben samengesteld. Je kan deze alleen zien als je bent ingelogd.
 • Je e-mailadres van je webshop account is gelijk aan je e-mailadres van PE 2.0. Je wachtwoord dien jezelf in te stellen. Je kunt ook inloggen in de webshop vanuit de persoonlijke leeromgeving in PE 2.0.

Hoe het zit met de veiligheid van mijn ingevulde gegevens?

Jouw gegevens worden opgeslagen in een beveiligde omgeving. Daarnaast verstrekken wij je persoonlijke gegevens nooit aan derden, noch worden je persoonsgegevens voor commerciële doeleinden beschikbaar gesteld. Ze worden enkel en alleen gebruikt om jouw persoonlijke portfolio te complementeren en alleen jij en Hoffelijk hebben hier inzicht in. In sommige gevallen heeft jouw werkgever ook inzage in je opleidingsactiviteiten.

Met welke betalingsmogelijkheden kan ik allemaal afrekenen?

Hoffelijk biedt een breed scala aan betaalmethoden. Momenteel zijn de volgende betaalmethodes beschikbaar:

 • iDEAL  
 • Factuurbetaling*
 • Mijn werkgever betaalt (wil jij ook deze betalingsmogelijkheid voor jouw organisatie? Neem dan contact op via telefoonnummer 010-7601100)
 •  MasterCard**
 •  VISA**
 •  AMEX**
 •  Bitcoins**
 •  PayPal**

* Bij factuurbetalingen brengen we 2,5% opslag in rekening over het totaalbedrag. Bij facturen van meer dan € 1.000,- geldt er géén opslag. Deze betaalmethode is beschikbaar voor bestellingen vanaf € 250,-.

** Bij deze betaalmethoden brengen we 2,5% opslag in rekening over het totaalbedrag.

Waarom kan ik niet altijd met factuur betalen?

Hoffelijk accepteert alleen factuurbetalingen boven een totaalbedrag van € 250,-. Als je diensten bestelt van een totaalbedrag tussen de € 250,- en € 1.000,- geldt een opslag van 2,5%. De opslag komt te vervallen wanneer je een bestelling plaatst van meer dan € 1.000,-.

Plaats je een bestelling onder de € 250,- dan heb je de mogelijkheid om de betaling te voldoen met iDEAL. Vanaf juni 2015 biedt Hoffelijk je ook de mogelijkheid om te betalen met Maestro, MasterCard, VISA, AMEX, Bitcoins of PayPal.

Waarom ontvang ik twee facturen?

De diensten op de webshop www.hoffelijk.nl bestaan uit diensten van Hoffelijk Financieel Training & Coaching N.V. en Hoffelijk Financieel Examen. Hierdoor kan het voorkomen dat je van beide entiteiten een factuur ontvangt.

Kan ik het factuuradres ook wijzigen?

Ja, als je een bestelling doet kun je tijdens de bestelling ervoor kiezen om het factuuradres te wijzigen. Dit betekent dat de adressering op de factuur verandert. Je ontvangt de factuur echter op het e-mailadres waarmee je geregistreerd staat. Je dient de factuur zelf door te sturen naar de desbetreffende persoon/instantie waarvoor de factuur bedoeld is.

Wat is mijn persoonlijke to-do list?

Jouw persoonlijke to-do list is een overzicht van de leerinterventies die op jou van toepassing zijn.

Bij Hoffelijk staat kwaliteit en ontzorgen hoog in het vaandel. Om die reden ontzorgt Hoffelijk Financieel jou in de route naar het behalen van de juiste diploma’s. Om te bepalen welke examenroute jij dient af te leggen heeft Hoffelijk een digitale tool ontwikkeld: de Wft-portfolio Wizard.

De Wizard stelt jou in staat op een eenvoudige manier al je oude diploma’s te bundelen in een beveiligd digitaal dossier.  Op basis van het Wft-portfolio wordt een overzicht gegenereerd waarin precies staat samengevat welke leerinterventies voor jou gelden. Deze  Leerinterventies zijn terug te vinden in jouw persoonlijke to-dolist.

Waarom moet ik eerst inloggen voordat ik diensten boek?

Wanneer je lid bent van Permanent Actueel (of je een PE 2.0-account hebt) hebben we voor jou een persoonlijk account voor onze webshop aangemaakt. Zo houdt de webshop rekening met:

 • De kortingen die je hoort te krijgen
 • De mogelijkheden die volgen vanuit het bedrijf waar je werkt
 • Je persoonlijke to-do-list (volgend uit je Wft-portfolio)

De webshop weet uiteraard alleen wie je bent als je inlogt. Dus log altijd eerst in: alleen zo zie je immers de diensten die voor jou geselecteerd zijn en de juiste prijzen!

Wat betekenen de verschillende icoontjes op de website?

e-Leerlijn
Een geheel verzorgd online leertraject, dat je in je eigen tempo kunt volgen. Het onderscheid zich van ander lesmateriaal door slagingsgarantie, persoonlijke begeleiding, integrale toepassing van Vaardigheden, Competenties en Professioneel Gedrag oefeneningen en aansluiting met het landelijke Wft-examen.

Zelfstudie
Studiemateriaal gericht op Kennis en Begrip, zowel digitaal als hardcopy te bestellen.


Klassikale examentraining
Vragen stellen aan een docent, de laatste praktische tips ontvangen of een ‘stok achter de deur’: een korte en effectieve klassikale sessie nét voor een examen kan het verschil maken.

Examens
Hoffelijk is een erkend Wft-exameninstituut en ondersteunt jou in alles wat met je vakbekwaamheid te maken heeft. Ook voor het afleggen van examens kun je bij ons terecht, op locaties verspreid over het hele land. Er is dus altijd een locatie bij jou in de buurt.

Omwisselactie
Hoffelijk maakt op basis van jouw Wft-portfolio een Formulier D aan. Je hoeft het Formulier D alleen maar te verifiëren en digitaal te ondertekenen. Wij zorgen ervoor dat de Omwisselactie wordt uitgevoerd.

Verlenging PE 2.0-leeromgeving (3 maanden)
Wil je nog langer gebruik kunnen maken van je lesmateriaal in de PE 2.0- leeromgeving? Dan kun je de looptijd met drie maanden verlengen.

PE 2.0 & Lidmaatschappen
Als Permanent Actueel lid krijg je toegang tot Permanente Educatie 2.0 (PE 2.0). PE 2.0 is een innovatief concept waarin je totaal ontzorgd wordt in alles wat met je vakbekwaamheid te maken heeft. Met PE 2.0 ben je altijd op de hoogte van de meest actuele ontwikkelingen en kun je écht werken aan je professionele ontwikkeling.

Factsheets Hoffelijk Diensten

Boekingsbevestiging examens

Erkend Aankoopbemiddelaar

Examenreglement in 10 stappen

Lidmaatschappen

e-Leerlijn Wft

Studietips

Examens

Hoe kan ik een examen boeken met een PE 2.0-account?

Bekijk hier hoe je je examen kunt bestellen en boeken.

Ik wil graag een Wft Adviseur diploma behalen. Kan dat ook bij jullie?

Ja, bekijk hier de examens die je via Hoffelijk kunt behalen.

Op welke locaties kunnen Wft- of PE-examens worden afgenomen?
Waar kan ik het examenreglement vinden?

Het examenreglement is onderaan de website te vinden in de footer van www.hoffelijk.nl. Klik hier om gelijk naar het examenreglement te gaan.

Hoe kan ik mijn aanmelding voor het examen annuleren?

Indien je een aanmelding voor een examen wilt annuleren kun je contact met ons opnemen via examens@hoffelijk.nl. Vermeld in deze e-mail om welk examen het gaat.

Het annuleren van een examen kost € 25,- (administratiekosten) en annuleren kan tot zes werkdagen vóór dat datum waarop het examen plaatsvindt. Als je daarna het examen nog wil annuleren, kun je dat tot één dag van tevoren doen, maar dan wordt 50% van de examenkosten in rekening gebracht. Bij annulering op de dag van het examen of bij verzuim worden de volledige examenkosten in rekening gebracht.

Ik heb een (studie)beperking. Zijn er voor mij andere faciliteiten mogelijk?

Als je in het bezit bent van bijvoorbeeld een dyslexieverklaring, kun je in aanmerking komen voor 25% verlenging van de examenduur. Let er wel op dat dit ruim van tevoren bij ons aangevraagd moet worden. Zodra je de verklaring aan ons hebt overhandigd en er is geverifieerd dat je recht hebt op verlenging, kunnen wij een verzoek voor een aangepast examen voor je indienen bij het CDFD. Ook als je slechtziend bent en daar een medische verklaring voor hebt, kun je een verzoek voor een aangepast examen indienen.

Welke materialen mag ik gebruiken tijdens mijn examen?

Bij afname van een Wft-examen mag je van de volgende materialen gebruik maken:

 • Schrijfmateriaal;
 • Een niet-programmeerbare rekenmachine;
  Indien je examen doet in de Examenbus van Hoffelijk zijn de volgende rekenmachines beschikbaar: de Casio FX82-MS en de HP 10 bii+.
 • Een (eenvoudige) wettenbundel, zonder annotaties of aantekeningen;
 • Een fiscaal memo, zonder annotaties of aantekeningen. Deze mag alleen gebruikt worden bij een Wft-examen ‘Adviseur Vermogen’, ‘Adviseur Hypothecair krediet’, ‘Adviseur Inkomen’ of ‘Adviseur Pensioen’.
Om je te ontzorgen worden, indien je via Hoffelijk examen doet, de materialen door ons verstrekt. Je hoeft dus zelf niets mee te nemen. Denk er wel aan dat je altijd een geldig identiteitsbewijs mee moet nemen naar een examen.

Ik ben net op examen geweest. Wanneer krijg ik de uitslag?

De uitslagen worden altijd per e-mail toegezonden naar het e-mailadres dat je hebt opgegeven bij het exameninstituut. Binnen 48 uur ontvang je je definitieve uitslag en zal de voorlopige uitslag vervallen.

Bellen en/of mailen over de uitslagen zal geen effect hebben. Je hebt de mogelijkheid om je examen in te zien indien het onvoldoende is, maar je minimaal een vier hebt gehaald. Inzage in het examen kun je aanvragen bij DUO.

Ik ben geslaagd voor het examen. Wanneer krijg ik mijn diploma?

Als je een Wft-examen hebt gedaan zal het diploma of certificaat uiterlijk acht weken na de ontvangst van je definitieve examenuitslag worden verzonden, tenzij een andere termijn is aangegeven in de uitslagmail. DUO verstuurt je diploma naar ons en wij sturen het door aan jou.

Ik ben gezakt voor het examen. Kan ik inzage krijgen in het examen om te bekijken welke vragen ik fout heb beantwoord?

Indien je bent gezakt met een examenuitslag van minimaal een vier, heb je de mogelijkheid om je examen in te zien. Dit kan uitsluitend op één van de drie toetslocaties van DUO: Eindhoven, Rijswijk en Zwolle.

Indien je inzage wilt, moet je binnen twee weken na ontvangst van je definitieve uitslag per e-mail een verzoek tot inzage indienen bij DUO. Dit kan via het e-mailadres wft@duo.nl. DUO zal je ter bevestiging van de afspraak een bericht versturen. Tijdens de afspraak op een DUO-locatie heb je twintig minuten de gelegenheid om, onder toezicht, de fout beantwoorde vragen in te zien. Let er wel op dat je bij de inzage een geldig legitimatiebewijs moet kunnen tonen. Ook zullen je spullen ter bewaring in een kluiskast worden gelegd en zal je alleen korte steekwoorden mogen opschrijven, het overschrijven van de vragen en antwoorden zal niet mogelijk zijn.

Let op: indien je alsnog slaagt in de periode voorafgaand aan de bevestiging van de afspraak voor inzage voor het desbetreffende examen, zal DUO het verzoek tot inzage niet inwilligen. Om iedere kandidaat een kans te geven en om te voorkomen dat de wachttijd op inzage oploopt, kan er bovendien per module maximaal eens in de zes maanden een inzage plaatsvinden.

De adressen van de locaties van DUO om je examen in te zien zijn:

 • Eindhoven
  18 septemberplein 24
  5611 AL Eindhoven
   
 • Rijswijk
  Polakweg 10-11
  2288 GG Rijswijk
   
 • Zwolle
  Hanzelaan 182
  8017 JJ Zwolle

Ik wil graag bezwaar indienen tegen de examenuitslag, kan dit?

In de beleidsregels van het CDFD rondom de examinering via de centrale examenbank, versie 4 juli 2014, staat het volgende genoteerd:

“De examenuitslag is op zich een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). De examenuitslag houdt een beoordeling van het kennen of kunnen van een kandidaat of leerling in die ter zake is geëxamineerd of op enigerlei andere wijze is getoetst, dan wel inhoudende de vaststelling van opgaven, beoordelingsnormen of nadere regels voor die examinering of toetsing. Volgens art. 8.4 derde lid, aanhef en onder b van de Awb kan geen beroep bij de rechter worden ingesteld tegen een dergelijk besluit. Omdat de beroepsmogelijkheid is uitgesloten, bestaat krachtens art. 7:1 Awb geen recht om bezwaar tegen de uitslag in te dienen.”

Hieruit kan worden opgemaakt dat je geen recht hebt om bezwaar te maken tegen de definitieve examenuitslag.

Bij wie kan ik terecht met klachten over de examenlocatie?

Klachten die betrekking hebben op de omstandigheden tijdens de examenafname (zowel tijdens, ervoor als erna) kun je bij ons indienen. Je kunt je klacht indienen bij Hoffelijk Financieel via ons klachtenformulier of door een e-mail te sturen naar examens@hoffelijk.nl. Binnen een week na ontvangst van je klacht sturen we je een ontvangstbevestiging toe. Daarnaast zullen wij, waar nodig, zoeken naar een passende oplossing om ontevredenheid in de toekomst te voorkomen. Wij streven ernaar om uiterlijk drie weken na ontvangst van de klacht een inhoudelijke reactie te geven. Indien wij verwachten dat dit niet binnen drie weken gaat lukken, zal je daarvan altijd tijdig op de hoogte worden gesteld, uiteraard met een geldige reden.

Ook kun je de klachten altijd melden bij de toezichthouder van de examenlocatie. Schrijf je klacht in dit geval op het bijgeleverde kladpapier en lever dit aan het eind van je examen in. Dit wordt dan meegenomen in de Verklaring Omtrent Verloop die in behandeling genomen wordt door het CDFD, voordat je definitieve uitslag wordt vastgesteld.

Hoe kan ik bezwaar maken over de inhoud van het examen (onduidelijke/moeilijke vragen)?

De Wft- en PE plus-examens ontwikkelen we niet zelf. Als erkend exameninstituut zijn we verplicht om de ontwikkelde examens af te nemen via de centrale examenbank. Deze examenbank wordt inhoudelijk beheerd door het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD), de technische uitvoering is in handen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hierdoor kan niet elk soort klacht bij ons als exameninstituut worden ingediend.

Klachten over de inhoud van een examen kun je indienen bij het CDFD. Het kunnen dus geen klachten betreffen tegen de uitslag van de examens, de vaststelling van de opgaven of de beoordelingsnorm. Ook stelt het CDFD als eis dat de klacht deugdelijk gemotiveerd is, en voorzien wordt van ten minste naam, adres en woonplaats, is ondertekend en bij voorkeur een tip bevat ter verbetering.

Je kunt je klacht bij het CDFD indienen via info@cdfd.nl of per brief naar CDFD, Postbus 556, 2501 CN Den Haag. Binnen een week nadat je klacht is ingediend ontvang je een bevestiging van ontvangst. Binnen vier weken nadat de klacht is ingediend zal het CDFD schriftelijk uitspraak doen. Het CDFD heeft de mogelijkheid om deze termijn ten hoogste één keer te verlengen met vier weken. Daarnaast kan het mogelijk zijn dat het CDFD je om nadere toelichting verzoekt; mondeling of schriftelijk.

Ook kun je de klachten altijd melden bij de toezichthouder van de examenlocatie. Schrijf je klacht in dat geval op het bijgeleverde kladpapier en lever dit aan het eind van je examen in. Dit wordt dan meegenomen in de Verklaring Omtrent Verloop die in behandeling genomen wordt door het CDFD, voordat je definitieve uitslag vastgesteld wordt.

Mijn persoonlijke to-do list is niet up-to-date. Hoe kan dit?

Je persoonlijke to-do list wordt bepaald aan de hand van je diploma’s in de Wft-portfolio. Na het behalen van je examen duurt het ongeveer acht weken voordat Hoffelijk je diploma of certificaat ontvangt van DUO. Zodra de documenten ontvangen zijn, verwerkt Hoffelijk deze gegevens in je Wft-portfolio, waardoor je examen afgevinkt wordt van je to-do list.

Heb je een examen bij een andere exameninstituut, dan kun je zelf jouw Wft Adviseur diploma of certificaat te uploaden in de Wft-portfolio Wizard.

Eén keer per week wordt je persoonlijke to-do list geüpdatet. 

Hoe vaak mag ik een examen afleggen?

Je mag zo vaak als je wilt een bepaald examen afleggen/herkansen.

Vanaf 27 juli 2015 is het alleen niet meer mogelijk om je meerdere malen in te schrijven voor hetzelfde examen op dezelfde dag. Dit is een nieuwe regelgeving waar ieder exameninstituut zich aan dient te houden. Dit betekent dat je dan ook niet hetzelfde examen op één dag bij verschillende exameninstituten kunt afleggen.

Wie dienen een PE-examen af te leggen?

Klantmedewerkers in de financiële dienstverlening moeten voldoende zijn opgeleid voor de werkzaamheden die zij verrichten. Bovendien verwacht de wetgever dat deze kennis continu wordt bijgehouden. Alle klantmedewerkers moeten permanent op de hoogte zijn van actuele ontwikkelingen op hun vakgebied en deze kennis in hun werk kunnen toepassen.

Voor medewerkers die klanten adviseren – en dus over één of meer Wft-diploma’s moeten beschikken – geldt een aanvullende eis. Zij moeten periodiek aantonen op de hoogte te zijn van relevante, actuele ontwikkelingen. Daartoe moeten alle adviseurs periodiek een PE-examen afleggen.

(bron: CDFD)

PE-examens worden per beroepskwalificatie afgenomen, waardoor:

 • Het PE-examen ‘Schadeverzekering Zakelijk’ tevens kwalificeert voor het PE plus-examen ‘Schadeverzekering Particulier’ en ‘Basis’;
 • De PE-examens ‘Pensioen’ en ' Hypothecair Krediet'  tevens kwalificeren voor het PE plus-examen ‘Vermogen’ en ‘Basis’;
 • De PE-examens ‘Vermogen’, ‘Inkomen’, ‘Schadeverzekering Particulier’ en ‘Consumptief Krediet’ tevens kwalificeren voor het PE plus-examen ‘Basis’.

Kan ik ook nog een PE plus-examen afleggen ná 1 januari 2017?

Nee, dat is niet meer mogelijk. Als je het benodigde PE plus-examen nog niet succesvol hebt afgelegd en/of je oude opleidingsdossier nog niet via een erkend Wft-exameninstituut hebt omgewisseld, zul je een nieuw Wft-diploma moeten behalen.

Als ik na het behalen van mijn nieuwe Wft Adviseur diploma’s de driejaarlijkse PE-examen niet behaal, kan ik dan op een later tijdstip nog dat PE-examen doen?

Ja, dat kan. Binnen de driejaarstermijn is er de mogelijkheid onbeperkt te herkansen. Als je binnen de driejaarstermijn niet bent geslaagd, mag je niet meer adviseren. De bevoegdheid om te adviseren zal pas opnieuw ingaan als je bent geslaagd voor een ‘PE plus-examen’. Dit betreft echter wel een speciaal PE-examen, dat zwaarder zal zijn dan het reguliere driejaarlijkse examen. Het is dus aan te bevelen om tijdig aan je PE-verplichtingen te voldoen.

Interim-diensten

Wat kan Hoffelijk voor jouw organisatie betekenen?

Ben je op zoek naar iemand die als tijdelijke werkkracht ondersteuning kan bieden op jouw afdeling? Dan bieden de Interim-diensten van Hoffelijk de oplossing!

Wij bieden volledig gecertificeerde, kwalitatief uitstekende deskundigen, die graag daar waar nodig je team versterken en ondersteunen. Wij kunnen je ontzorgen door de juiste mensen, op de juiste tijd, op de juiste plek te brengen. Onze kracht ligt op het particuliere vlak: wij durven te stellen dat we met de beste adviseurs, accountmanagers en managers samenwerken.

Wij helpen je graag aan:

 • Interim-Managers
 • Business Controllers
 • Accountmanagers Private Banking
 • Assistent Accountmanagers
 • Financieel Adviseurs
 • Assistent Financieel Adviseurs
 • Poortwachters/kwaliteitsmedewerkers
 • Kredietbeoordelaars
 • Accountmanagers ZR
 • Intern Accountmanagers ZR
 • Bedrijvenadviseurs

Wat voor Interimmer zoekt Hoffelijk?

Wij zoeken stevige professionals. Zo ben je bijvoorbeeld uitstekend in staat om financiële vraagstukken om te zetten naar concrete en heldere financiële adviezen, werk je zowel kwaliteit- als resultaatgericht en heb je een natuurlijk verbindend vermogen. Bovendien ben je communicatief sterk, stel je het klantbelang voorop en houd je van projectmatig werken. Uiteraard ben je in het bezit van je Wft-diploma’s en blijf je graag permanent actueel. Kortom, wij zoeken de financiële professional van de toekomst; de professional 2.0!

Omwisselactie & Wft-Portfolio Wizard

Wat is het doel van het invullen van de Wft-Portfolio Wizard?

Per 1 januari 2014 is het nieuwe vakbekwaamheidsbouwwerk binnen de Wft van kracht geworden. Hierbij zijn strengere diplomaeisen gesteld. Om deze reden is het belangrijk je diploma’s zo snel mogelijk kritisch te bekijken en te beoordelen of alles voldoet aan de gestelde eisen. Je hebt vervolgens tot 1 januari 2017 om PE plus- en Wft-examens te behalen.

Hoe kan ik een diploma of certificaat uploaden?

Scan je diploma/certificaat en sla het ergens op waar je het gemakkelijk kunt terugvinden. Het opslaan is niet beperkt tot een specifiek bestandsformaat. Zowel .pfd, .jpg, .jpeg, .gif, .png, .tiff, .doc, .docx, .xls, .xlsx als .zip zijn toegestaan. Vervolgens kun je door op 'uploaden' te klikken je desbetreffende diploma of certificaat selecteren.

Tip: Zorg dat je van tevoren alle diploma's scant die je denkt nodig te hebben. Maak vervolgens één map aan waar je alle diploma's en certificaten opslaat, zodat ze allemaal bij elkaar staan tijdens het invullen van je Wft-Portfolio. Geef de certificaten een duidelijke naam, zodat je weet welk diploma het betreft.

Hoe sla ik mijn gegevens tussendoor op?

Iedere keer dat je in de Wizard naar een volgend scherm gaat, worden de ingevulde gegevens opgeslagen. Het is ook mogelijk om het invullen van de Wizard tussentijds te onderbreken en hier later weer mee verder te gaan. Je gegevens worden in dat geval gewoon opgeslagen en gaan niet verloren.

Wat betekenen de vierkante, gekleurde blokjes bovenaan in de Wft-portfolio Wizard?

Deze blokjes geven aan welke pagina's je al gehad hebt en waar je nu bent. Een gekleurd blokje betekent dat je de pagina helemaal hebt ingevuld (je kunt deze gegevens overigens nog wel aanpassen!) en een grijs blokje houdt in dat je nog niet alles hebt ingevuld. Ook is er een blokje dat de pagina weergeeft waar je op dat moment bent.

Hoe weet ik of mijn behaalde diploma of PE-certificaat voldoet aan de gestelde eisen vanuit de Wft, zodat deze ook voldoet onder het nieuwe vakbekwaamheidsbouwwerk?

Indien de voorgeschreven tekst (die wordt gevraagd bij het uploaden van een Wft-diploma of een Wft PE-certificaat) letterlijk op jouw diploma/certificaat staat vermeld, mag je ervan uitgaan dat deze voldoet aan de eisen zoals ze gesteld worden vanuit de Wft. In dit geval zijn de diploma’s en certificaten ook van waarde onder het nieuwe vakbekwaamheidsbouwwerk (diplomamodel).
Wanneer de voorgeschreven tekst er nagenoeg letterlijk opstaat, mag je hier in beginsel ook van uitgaan.

Het instituut waar ik een diploma heb behaald, staat niet in de lijst. Hoe kan dit?

Sinds 1 oktober 2007 zijn, in het kader van de Wft, alleen officiële exameninstituten bevoegd Wft-diploma’s af te geven. Vóór 1 oktober 2007 waren er geen officiële exameninstituten, maar zijn er veel opleidingen/diploma’s voor gelijkstelling in aanmerking gekomen.

Instituten die niet in de Wizard voorkomen, zijn/waren niet bevoegd Wft-diploma’s af te geven en/of hun opleidingen (die ze vóór 1 oktober 2007 aanboden) zijn niet voor gelijkstelling voorgedragen. Hierdoor is het niet mogelijk het instituut te selecteren. Wel is het mogelijk de diploma’s, behaald bij deze instituten, te uploaden op de pagina ‘Eventuele overige diploma’s’.

Ook kan het zijn dat een instituut onder bepaalde Wft-modules wel voorkomt, maar onder andere modules niet. Per module worden namelijk alleen de instituten weergeven die een Wft-diploma af mogen/mochten geven voor die betreffende module. Ook onder de diploma’s die zijn afgegeven voor 1 oktober 2007 komen alleen de instituten voor die een opleiding hebben aangeboden die gelijkstelling geeft voor die betreffende module.

Let op: vul diploma’s behaald na 1 oktober 2007 niet in alsof ze behaald zijn vóór 1 oktober 2007. Kies ook geen soortgelijk instituut dat ‘dezelfde’ opleiding aanbood, omdat het instituut waar jij het diploma hebt behaald niet in de lijst voorkomt. Dit geeft een vertekend beeld van waar je staat en uiteindelijk dus van wat jij nog moet doen in voorbereiding op het nieuwe vakbekwaamheidsbouwwerk. Zelfs indien een diploma behaald is op 1 oktober 2007, wordt dit diploma anders behandeld dan wanneer dit diploma vóór 1 oktober 2007 is behaald.

Hoe onterecht het soms mag lijken, er is geen hardheidsclausule opgenomen in deze regeling en voor iedereen geldt dat alleen sprake is van gelijkstelling indien een diploma of certificaat is behaald bij een op de lijst genoemd instituut.

Wil je de volledige lijst met voor gelijkstelling voorgedragen diploma’s zelf bekijken? Klik dan hier:
Voor de lijst met Wft-exameninstituten (dus voor Wft-diploma’s) klik je hier:

Ik wil mijn jaarlijkse registerverklaring en/of mijn bovenwettelijke PE-certificaten (SEH, EHP, FFP, DSI) uploaden maar ik zie geen uploadmogelijkheid. Waar kan ik deze (het beste) uploaden?

Het is voor deze Wft-inventarisatie niet nodig jouw jaarlijkse registerverklaring te uploaden. Je kunt je registerverklaring wel uploaden op pagina ‘bovenwettelijke erkenningen’ aan het einde van de Wft-Portfolio Wizard.

Ik heb een diploma behaald dat nog niet in de Wft-portfolio Wizard staat en/of mijn legitimatiebewijs nog niet geüpload, maar mijn dossier al wel ingediend. Hoe kan ik mijn documenten uploaden?

Je kunt je documenten opvoeren in de Wft-portfolio Wizard door deze open te zetten. Dit doe je als volgt:

 • Als je bent ingelogd in de Wft-portfolio Wizard zie je bovenaan de pagina vier tabbladen staan: ‘Wft-portfolio Wizard’, ‘Resultaten Wizard’, ‘Vragen & Antwoorden’ en ‘Stel een vraag’. Klik op ‘Wft-portfolio Wizard’;
 • Nu kom je op de pagina waar je wordt gevraagd of je de Wft-portfolio wil openzetten. Vink ‘Ik ga akkoord met het openzetten van mijn Wft-portfolio’ aan en klik op de knop ‘Zet mijn Wft-portfolio open’;
 • Ga naar de pagina waar je behaalde diploma hoort en upload het document. Indien je het legitimatiebewijs wil uploaden, ga dan naar pagina 2;
 • Klik op de knop ‘Volgende pagina’, zodat de geüploade gegevens worden opgeslagen;
 • Vervolgens kun je direct naar de laatste pagina gaan om je Wft-portfolio in te dienen, door op het blokje onder ‘indienen’ te klikken.
Alle nieuw ingevoerde gegevens en/of aanpassingen zullen worden gecontroleerd door onze diplomaspecialisten. Na deze controle ontvang je de definitieve rapportage.

Ik heb mijn functieprofiel onjuist ingevuld (of mijn functieprofiel is veranderd), hoe kan ik dit aanpassen?

Je kunt je functieprofiel aanpassen door je Wft-portfolio open te zetten. Dit doe je als volgt:

 • Als je bent ingelogd in de Wft-portfolio Wizard zie je bovenaan de pagina vier tabbladen staan: ‘Wft-portfolio Wizard’, ‘Resultaten Wizard’, ‘Vragen & Antwoorden’ en ‘Stel een vraag’. Klik op ‘Wft-portfolio Wizard’;
 • Nu kom je op de pagina waar je wordt gevraagd of je het Wft-portfolio wilt openzetten. Vink ‘Ik ga akkoord met het openzetten van mijn Wft-portfolio’ aan en klik op de knop ‘Zet mijn Wft-portfolio open’;
 • Ga naar pagina 2. Onderaan de pagina vind je het kopje ‘Functieprofiel’. Pas je functieprofiel zorgvuldig aan, door de Wft-beroepskwalificaties die bij je functie horen aan te vinken;
 • Klik op de knop ‘Volgende pagina’, zodat de ingevulde/gewijzigde gegevens worden opgeslagen;
 • Vervolgens kun je direct naar de laatste pagina gaan om je Wft-portfolio in te dienen, door op het blokje onder ‘indienen’ te klikken.
Let op: Indien je functie is aangeleverd door je leidinggevende, kun je je functieprofiel niet zelf aanpassen. In dit geval dien je het door te geven aan je leidinggevende met het verzoek tot aanpassen.

Hoe zit het met de veiligheid van mijn ingevulde gegevens?

Jouw gegevens worden opgeslagen in een beveiligde omgeving. Daarnaast verstrekken wij je persoonlijke gegevens nooit aan derden, noch worden je persoonsgegevens voor commerciële doeleinden beschikbaar gesteld. Ze worden enkel en alleen gebruikt om jouw persoonlijke portfolio compleet te maken en alleen jij en Hoffelijk hebben hier inzicht in.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

Jouw persoonsgegevens worden opgeslagen in een beveiligde omgeving. Daarnaast worden je persoonsgegevens nooit aan derden verstrekt, noch worden je persoonsgegevens voor commerciële doeleinden beschikbaar gesteld. Persoonsgegevens worden enkel en alleen gebruikt voor de Wizard en acties van Hoffelijk. Alleen jij en Hoffelijk hebben inzicht in je persoonlijke gegevens.

Permanente Educatie 2.0 & Lidmaatschappen

Wat is Permanente Educatie 2.0?

Permanente Educatie 2.0 is een innovatief concept, waarin je totaal wordt ontzorgd in alles wat met je vakbekwaamheid te maken heeft.
Het is een leermanagementsysteem van Hoffelijk, waarmee je altijd op de hoogte bent van de meest actuele ontwikkelingen en waarmee je écht kunt werken aan je professionele ontwikkeling. Afhankelijk van het type adviseur dat je bent of dat je wil worden, krijg je allerlei extra’s. Hoffelijk heeft drie verschillende adviseurs en bijbehorende lidmaatschappen gedefinieerd: Vakbekwaam, Professional en Excellent.

Moet ik continu aantoonbaar vakbekwaam zijn?

Ja, in artikel 4.9 Wft staat dat adviseurs continu en aantoonbaar vakbekwaam moeten zijn. Ook uit het civiele recht volgt een (strenge) deskundigheidsnorm. Je klant heeft recht op deskundig advies, waarin rekening is gehouden met de meest recente ontwikkelingen. Met PE 2.0 ontzorgen wij je in alles wat met vakbekwaamheid te maken heeft, zodat jij klanten zo goed mogelijk kunt helpen. Bekijk hier onze lidmaatschappen.

Hoe kan ik inloggen in PE 2.0?

Je kunt op de volgende manieren inloggen in PE 2.0:
1. Je kunt op de website inloggen met je PE 2.0-gegevens. Vervolgens zie je de pagina 'Mijn Hoffelijk' staan (rechts van de zoekbalk). Je wordt dan direct naar PE 2.0 geleid.
2. Je kunt ook inloggen via https://inloggen.pe.nl.
3. In het floatingmenu aan de rechterzijde van de site kun je, naast Facebook, LinkedIn en Twitter ook kiezen voor ‘Inloggen in PE 2.0’. Met de bij jou bekende inloggegevens kom je direct in je persoonlijk account.

Gebruik je een tablet of telefoon? PE 2.0 is vanaf nu ook volledig responsive. Klik op het PE 2.0-icoontje om te kunnen inloggen. Zo heb je alle voordelen van PE 2.0 nu ook onderweg!

Wat houdt Permanent Actueel precies in?

Bekijk hier alle kenmerken van Permanent Actueel.

Op welke kortingen heb ik recht met mijn lidmaatschap?

Met de lidmaatschappen van Hoffelijk kun je profiteren van een aantal kortingen. Hieronder zullen deze kortingen per lidmaatschap worden weergegeven.

   Vakbekwaam   Professional     Excellent        
 Studiemateriaal PEplus*   30% 30% 30%
 Omwisselactie 50% 50% 100%
 Omwisselactie Extra 30% 30% 60%
 Workshops - - 10%

Hoe lang loopt het lidmaatschap?

De looptijd van het lidmaatschap is één jaar. Ongeveer twee maanden voor de einddatum nemen wij contact met je op en dan kun je aangeven of we het komende jaar opnieuw samen aan jouw vakbekwaamheid mogen werken. Het lidmaatschap wordt dus niet stilzwijgend verlengd.

Kan ik ook een proeflidmaatschap afsluiten?

Door de invulling van het lidmaatschap, behoort een proefversie helaas niet tot de mogelijkheden. Een belangrijk onderdeel van alle lidmaatschappen is het opbouwen van een e-Portfolio, waarin alle diploma’s en certificaten bewaard worden en alle opleidingsinspanningen worden opgeslagen. Onze opleidingsdeskundigen controleren jouw dossier direct en geven je, waar mogelijk, al adviezen. Vanaf de start van het lidmaatschap gaan wij dus al voor je aan de slag: een proeflidmaatschap past hier onvoldoende bij. De looptijd van het lidmaatschap bedraagt in ieder geval één jaar.

Kan ik in plaats van per jaar, ook per maand betalen?

Wij hebben onderzocht of er bij onze leden grote behoefte bestaat om, naast per jaar, ook per maand te kunnen betalen. Deze behoefte bleek er onvoldoende te zijn, waardoor wij hebben gekozen voor alleen jaarlijkse betalingen.

Is het mogelijk om een eigen leer- en managementomgeving te krijgen?

Voor grotere organisaties bestaat de mogelijkheid om een ‘Academy’ in te richten, helemaal afgestemd op jouw organisatie en in dezelfde look and feel. Afhankelijk van wensen en behoefte leveren we hier graag maatwerk.
Neem voor meer informatie contact met ons op via info@pe.nl of (010) 760 11 03.

Ik heb me aangemeld voor PE 2.0. Wat nu?

Je ontvangt een bevestigingsmail met uitleg. Vervolgens sturen wij je een tweede mail met inloggegevens voor Permanente Educatie 2.0 (PE 2.0). Zodra je inlogt in PE 2.0, kun je meteen beginnen. Als we nog niet op de hoogte zijn van welke Wft-diploma’s je bezit, vragen wij je eerst een vakbekwaamheidsprofiel in te stellen. Mocht dit bij jou het geval zijn, dan kun je deze opdracht terug vinden onder ‘mijn modules’. Vervolgens bieden we je de mogelijkheid om initiële diploma’s en PE-certificaten te registreren in jouw persoonlijke opleidingsdossier, zodat we een gesloten PE-registratie voor je kunnen bijhouden. Deze kun je uploaden in de Wft-portfolio Wizard. Je kunt de Wft-Portfolio Wizad raadplegen via PE 2.0 in het linker menu.

Hoeveel tijd moet ik investeren in PE 2.0?

Dat hangt sterk af van het aantal Wft’s waarover je beschikt. Gemiddeld zal je een ongeveer een half uur per week bezig zijn om de actualiteiten tot je te nemen. Als je toevallig in de die week ook een e-Masterclass volgt of een verdiepende special leest, zal de benodigde tijd toenemen.

Ik wil graag nog een e-Masterclass volgen, maar ik heb het maximale aantal dat hoort bij mijn lidmaatschap al gevolgd. Kan dit?

Goed dat je zo met jouw ontwikkeling bezig bent! Het is altijd mogelijk om je voor nog een e-Masterclass aan te melden. Bekijk onze lidmaatschapsuitbreidingen om een extra e-Masterclass te boeken. Je hebt ook de mogelijkheid om je huidige lidmaatschap te upgraden, zodat je voordeliger uit bent.

Studiemateriaal & Examenvoorbereiding

Hoelang krijg ik toegang tot mijn lesmateriaal in mijn persoonlijke leeromgeving in PE 2.0?

Per dienst heeft Hoffelijk termijnen vastgelegd. Voor PE plus-les- en oefenmateriaal geldt een termijn van twee maanden. Tot zelfstudiemateriaal heb je drie maanden toegang en voor de Persoonlijke e-Leerlijn twaalf maanden.

 • Zelfstudiemateriaal: drie maanden
 • PE plus-les- en oefenmateriaal: twee maanden
 • e-Leerlijn: twaalf maanden 

Ik heb lesmateriaal besteld, maar de toegang tot mijn persoonlijke leeromgeving in PE 2.0 loopt bijna af. Wat nu?

Je kunt je toegang tot jouw persoonlijke leeromgeving in PE 2.0 verlengen met drie maanden. Klik hier om te verlengen. Daarnaast kun je ook lid worden als Vakbekwaam, Professional of Excellent lid. Je krijgt dan een eigen portfolio, waarin wij alle activiteiten die je hebt verricht voor je bewaren. Zo ben je niet alleen permanent actueel, maar kun je dat ook aantonen. Omdat we weten welke diploma’s je bezit, ontzorgen wij je in het bijhouden van de opleidingen die je nog moet volgen. Daarnaast ontvang je herinneringen, kennisquizzen ter voorbereiding op PE-examens en e-Masterclasses. Bekijk hier de verschillende lidmaatschapsvormen. 

Hoe werkt de slagingsgarantie voor de e-Leerlijnen?

We zijn overtuigd van de kwaliteit van onze e-Leerlijn en de aansluiting op het landelijke Wft-examen. Daarom geven wij een 100%-slagingsgarantie. Bekijk hier hoe de e-Leerlijn werkt.

Hoe kan ik mij het best voorbereiden op de Wft- en PE-examens?

Om je goed voor te bereiden op het examen, hebben we digitaal les- en oefenmateriaal ontwikkeld. Het studiemateriaal is volledig aangepast op de nieuwe manier van examineren. Ieder onderdeel wordt afgesloten met een oefentoets, waarbij je meteen jouw niveau kunt peilen.

Daarnaast raden wij je aan om de actuele ontwikkelen in de gaten te houden. Dit kan door middel van het volgen van nieuwsberichten en het deelnemen aan kennisquizzen in PE 2.0.

Vakbekwaamheidsbouwwerk & Diploma's

Ik ben na 1 januari 2014 toegetreden tot de markt. Per wanneer moet ik Wft-diploma’s beschikken?

Dit is afhankelijk van of je nieuwe werkgever op 31 december 2013 vakbekwaam was en in het bezit was van een AFM-vergunning op basis van het diplomamodel of bedrijfsvoeringsmodel. Wanneer je nieuwe werkgever een diplomamodel hanteerde, dien je per direct in het bezit te zijn van een Wft Adviseur diploma’s voordat je mag adviseren. Wanneer je nieuwe werkgever het bedrijfsvoeringsmodel hanteerde, heb je recht op het overgangsrecht van de organisatie en dien je voor 1 januari 2017 in het bezit te zijn van de juiste Wft Adviseur diploma’s.

Hoe kan ik mij het best voorbereiden op Wft- en PE-examens?

De beste en meest uitgebreide voorbereiding op Wft-examens zijn de e-Leerlijnen. In deze volledig digitale leergangen train je jezelf in alle aspecten die in het examen aan bod komen. Ieder onderdeel wordt afgesloten met een oefentoets, waarbij je meteen jouw niveau kunt peilen. Daarnaast adviseren wij je om de actuele ontwikkelen in de gaten te houden. Dit kan door middel van het volgen van nieuwsberichten en het deelnemen aan kennisquizzen in PE 2.0. Bekijk de diverse studievormen hier.

Kan ik ook nog een PE plus-examen afleggen ná 1 januari 2017?

Nee, dat is niet meer mogelijk. Als je het benodigde PE plus-examen nog niet succesvol hebt afgelegd, dien je een nieuw Wft-diploma te behalen.

Kan ik met een Wft-diploma ‘Adviseur Schadeverzekering Particulier’ of ‘Adviseur Schadeverzekering Zakelijk’ in zorg- en ziektekostenverzekeringen adviseren?

Ja, dat kan. De eind- en toetstermen voor zorg- en ziektekostenverzekeringen blijven onderdeel uitmaken van de Wft-modules ‘Schadeverzekering Particulier’ en ‘Schadeverzekering Zakelijk’. Houders van die diploma’s mogen in de toekomst daarom ook blijven adviseren over zorg- en ziektekostenverzekeringen.

Worden in de toekomst de driejaarlijkse PE-examens per module of per beroepskwalificatie afgenomen?

Bij de overgang naar het nieuwe vakbekwaamheidsbouwwerk worden de ‘PE plus-examens’ per beroepskwalificatie afgenomen. De driejaarlijks terugkerende PE-examens worden, evenals de PE plus-examens, per beroepskwalificatie afgenomen en niet per module.

Wanneer gaat de PE-termijn lopen?

De driejaarlijkse PE-termijn is een collectieve termijn. De eerste PE-termijn start op 1 april 2017 en eindigt op 1 april 2019. In de praktijk beslaat deze eerste PE-termijn na de overgangsregeling dus twee in plaats van drie jaar.

Na 2019 blijft de PE-termijn collectief, telkens met een duur van drie jaar. Je kunt vervolgens zelf bepalen, wanneer binnen de drie jaar je de PE-examens voor de betreffende beroepskwalificatie aflegt.

Hoelang duren de Wft PE-periodes in het nieuwe vakbekwaamheidsbouwwerk?

In het nieuwe vakbekwaamheidsbouwwerk duren de Wft PE-periodes 36 maanden. Elke adviseur dient elke 36 maanden succesvol een PE-examen af te leggen voor de beroepskwalificatie(s) waarin hij/zij adviseert. Dit PE-examen dient te worden afgelegd bij een door het CDFD erkend exameninstituut.

Waarom voldoen mijn PE-punten behaald voor FFP, EHP, SEH en/of bedrijfsvoeringsmodel niet voor de Wft?

Er is een verschil tussen bovenwettelijke PE-punten en PE voor de Wft. Je bovenwettelijke erkenningen dien je elk jaar in stand te houden door daarvoor PE te volgen. Een voorbeeld is de SEH PE die je elk jaar kunt volgen om je SEH-erkenning te behouden. Deze PE-certificaten zijn niet bedoeld om je Wft-modules geldig te houden en voldoen dus ook niet voor de Wft.

Voor de oude Wft-modules heb je tot 1 januari 2014 Wft PE kunnen volgen. Op die manier heb je je Wft-diploma’s, of daaraan gelijkgestelde diploma’s, geldig kunnen houden. Met zulke diploma’s die geldig zijn gehouden tot en met 31 december 2013 kom je nu in aanmerking voor PE plus-examens. Deze Wft PE-certificaten zijn specifieke certificaten op basis van door de wetgever bepaalde examenstof. Er moet dus ook een zogenaamde wettekst op het certificaat vermeld staan. PE-certificaten die je intern bij je werkgever hebt gevolgd, zogenaamde 'bedrijfsvoeringsmodelcertificaten', voldoen niet aan de eisen van de wetgever.

Er zijn echter twee uitzonderingen: onlangs zijn het FFP-diploma en het LHP-diploma gelijkgesteld aan de oude Wft-modules Basis, Consumptief Krediet, Levensverzekeringen, Beleggen en Hypothecair Krediet. Indien je in het bezit bent van een FFP-diploma (uitgegeven voor 1 januari 2014), kom je zowel voor gelijkstelling in aanmerking als je het diploma geldig hebt gehouden met Wft PE-certificaten, alsmede met FFP PE-punten. Indien je in het bezit bent van een EHP-diploma (uitgegeven voor 1 januari 2014), kom je voor gelijkstelling in aanmerking als je het diploma geldig hebt gehouden met Wft PE-certificaten, alsmede met EHP PE-punten.

Vanaf 1 januari 2017 wordt het nieuwe vakbekwaamheidsbouwwerk van kracht. Je kunt je Wft Adviseur Diploma’s dan alleen nog geldig houden met officiële Wft PE-examens. Deze examens dien je (per beroepskwalificatie) eens per 36 maanden af te leggen. De PE-termijn zijn collectieve termijnen en de eerste termijn is daarvoor vastgesteld op 1 april 2019.

Workshops & Opleidingen

Kan ik ook workshops volgen die nodig zijn om mijn SEH, EHP of FFP PE-punten te behalen?

Ja, uiteraard kan dat. Bekijk onze opleidingen voor een compleet overzicht van de door ons aangeboden opleidingen. Ben je lid van PE 2.0? Bij het lidmaatschap Excellent krijg je 10% korting op onze opleidingen.

Op welke locaties worden de workshops gegeven?

Wij streven ernaar onze opleidingen in elke regio aan te bieden. Hierbij maken wij bij voorkeur gebruik van een aantal speciaal geselecteerde locaties. Bij elke opleiding staat in welke plaats deze wordt gegeven.

Waar kan ik de locaties en data van de workshops vinden?

Geboekte opleidingen of workshops en bijbehorende informatie kun je vinden in ‘mijn Hoffelijk Account’.

Bieden jullie de workshops ook incompany aan?

Ja, neem hierover gerust contact met ons op via info@pe.nl.

Wat is de PE-verplichting van de SEH?

De Stichting Erkend Hypotheekadviseurs heeft het PE-programma volledig om gegooid. Om de transitie van SEH naar EFA soepel te laten verlopen, is voor 2014 en 2015 besloten een overgangsprogramma in het leven te roepen.
In 2015 zal het SEH PE-programma uit één dag bestaan, waarbij het accent op budgetteren ligt. Indien je voldoet aan de diploma-eisen (Wft Adviseur Basis, Vermogen, Hypothecair Krediet en Consumptief Krediet) en je in 2014 en 2015 SEH PE hebt gevolgd, mag je de erkenning Erkend Financieel Adviseur voeren.

Wat is de PE-verplichting van de FFP?

In 2015 volgen alle leden van de FFP (FFP-leden en kennisleden) een eendaags-actualiteitenprogramma. Dit komt bovenop de digitale FFP-actualiteit die leden wordt aangereikt vanuit het bureau vaktechniek van de FFP en de eigen verantwoordelijkheid voor het bijhouden van kennis en vaardigheden.
Vanaf 2016 komt het traditionele PE-programma met PE-punten te vervallen. Afhankelijk of je een FFP- of een kennislid bent, geldt een andere PE-verplichting.PE voor FFP-leden
Vanaf 2016 bestaat de PE-verplichting voor FFP-leden uit het behalen van een PE-toets. Deze toets dienen alle leden eens in de twee jaar af te leggen. Hierin wordt door middel van een casus getoetst of het kennisniveau nog voldoende is en de actualiteiten zijn bijgehouden. Leden krijgen een drie tot vijf jaar oude casus aangeleverd, inclusief de uitwerking daarvan. Hen wordt gevraagd deze casus te updaten op basis van wettelijke en persoonlijke wijzigingen. Zoals ook in het dagelijks werk van de financieel planner gebeurt, is het toegestaan overleg te voeren met collega-planners. De uitwerking van de casus moet echter wel uniek zijn.
Door middel van een aselecte steekproef wordt 25% van de FFP-leden tevens uitgenodigd voor een mondeling examen. Ook diegenen die voor de casus een onvoldoende halen, dienen het mondeling examen te doen.

PE voor kennisleden
Kennisleden hoeven niet de tweejaarlijkse PE-casus te maken, maar volgen jaarlijks één verplichte PE-actualiteitendag. De consequentie hiervan is dat zij niet meer volledig voldoen aan de nieuwe FFP-vakbekwaamheidseisen. Kennisleden updaten namelijk alleen hun kennis.

Wat is de PE-verplichting van de NVHP voor EHP’ers?

De stichting EHP heeft besloten de jaarlijkse permanente educatie opnieuw in te richten. Hierover heeft de stichting overleg gevoerd met de NVHP.
Met ingang van 2015 zal de stichting elk kwartaal een aantal actualiteiten benoemen die, naar het oordeel van de stichting, belangrijk zijn voor de dagelijkse praktijk van de Erkend Hypothecair Planner. Daarnaast zal voor elk kwartaal een aantal onderwerpen worden bepaald waarover tijdens een masterclass verdieping kan plaatsvinden. Bijvoorbeeld het onderwerp echtscheiding en hypotheek, of financiering binnen familieverband.
De stichting heeft besloten om, in het verlengde van de huidige eisen, als voorwaarde te stellen dat, voor handhaving van de kwalificatie Erkend Hypothecair Planner, zal gelden dat op jaarbasis minimaal twaalf uur wordt deelgenomen aan de PE LHP, waarbij het minimaal zal gaan om acht uur kennissessies en vier uur vaardigheidssessies. Deze studie inzet is gelijk aan de normen zoals die nu ook al bestaan.


Wij werken voor