Hoffelijk Webshop
Bestel direct in onze webshop!


Wat je moet weten over de PE-termijnen

Sinds 1 april 2017 is de eerste PE-termijn begonnen. Hier lees je alles wat je moet weten over de PE-termijnen. Heb je toch nog een vraag? Neem dan contact met ons op.

Wanneer moet ik PE-examens doen?
Als je een adviseursdiploma hebt, moet je deze periodiek onderhouden. Dit doe je met een PE-examen. De huidige periode voor deze examens loopt van 1 april 2017 tot 1 april 2019. Voor 1 april 2019 moeten je adviseursdiploma’s dus geldig zijn gehouden met een PE-examen. Je mag zelf kiezen op welk moment in die periode je het PE-examen doet. Welke PE-examens je moet doen, is afhankelijk van welke adviseurkwalificaties je hebt.

Welke PE-periodes zijn er?
De PE-periodes duren in principe drie jaar, met uitzondering van de eerste periode:

  • 1 april 2017 tot 1 april 2019
  • 1 april 2019 tot 1 spril 2022
  • 1 april 2022 tot 1 april 2025


Welke PE-examens moet ik doen?
Welke PE-examens je moet doen, is afhankelijk van de adviseurkwalificaties die je hebt. PE-examens worden op beroepskwalificatieniveau gedaan. Dat betekent dat je voor je adviseursdiploma Hypothecair Krediet bijvoorbeeld alleen het PE-examen Hypothecair Krediet hoeft te doen. De onderliggende kwalificaties Basis en Vermogen hoeven niet apart te worden onderhouden. Houd rekening met de datum waarop het diplomarecht is verkregen. Deze datum bepaalt binnen welke PE-termijn je diploma valt.

Vakbekwaamheidsbouwwerk


Hoe bepaal ik welke PE-periode voor mij relevant is?
De uitgiftedatum van een diploma zegt niets over de geldende PE-periode. De examendatum van het examen dat in een advieskwalificatie resulteert, bepaalt wanneer jij een PE-examen moet doen.
 

Voorbeeld:
Je legt op 31 maart 2017 het Wft-examen Hypothecair Krediet af en je had Wft Basis en Wft Vermogen al in een eerder stadium behaald. Dan is het recht op het Adviseursdiploma Hypothecair Krediet voor jou op 31 maart 2017 ontstaan. Dit betekent dat je het PE-examen Hypothecair Krediet voor 1 april 2019 moet maken.

 

Ik slaag in een PE-periode voor een Wft-examen waarmee ik een nieuw adviseursdiploma krijg. Welke periode geldt dan voor mij?
Als een Wft-examen van een hogere module resulteert in een nieuw adviseursdiploma, vervalt daardoor een eerdere PE-verplichting.
 

Voorbeeld:
Je hebt het Adviseursdiploma Basis behaald in 2015. Je zou dan het PE-examen Basis voor 1 april 2019 moeten afleggen. Doe je echter in 2018 Wft-examen Vermogen, dan vervalt deze verplichting. Je moet dan het PE-examen Vermogen voor 1 april 2022 doen. Besluit je vervolgens in 2020 het Wft-examen Hypothecair Krediet te maken, dan hoef je het PE-examen Hypothecair Krediet zelfs pas voor 1 april 2025 te maken.

 


Wij werken voor